Kolam Air Panas Ulu Legong.

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Beberapa minggu lepas emy ada pergi Baling, Kedah sebab adik kepada kawan encik suami melangsungkan perkahwinan dengan pilihan hatinya kat sana.  Bab berjalan ni, emy on aje. Encik suami tahu ada satu tempat menarik di Baling iaitu Kolam air panas Ulu Legong. Sebenarnya perjalanan ke sana dah makan masa tujuh jam, pastu kitorang duduk di homestay yang jauhnya 20km dari rumah pengantin perempuan, ada pulak dua majlis iaitu majlis  akad nikah belah pagi..pergi..balik homestay..pergi lagi untuk majlis bersanding kiranya banyak makan masa di perjalanan jer. Tapi malam kedua sebelum balik keesokkan hari, walaupun encik suami penat drive die ajak juga pergi..kira-kira 25km dari homestay kitorang duduk tu. 


Masuk je pintu masuk Pusat Rekreasi ni,
sebelum masuk..harga tiket adalah RM6 untuk seorang dewasa

kolam air panas mengikut tahap kepanasan, strategi fail kitorang bila kitorang sampai je masuk kolam yang paling panas dulu. Tak sempat warm up, semua dah berpeluh baq angg

Lepas tu baru kitorang gerak ke kolam yang kurang panas

berselfie di kolam yang paling panas dan emy hanya mampu rendam kaki
encik suami siap terjun lagiii << haha aksi yang tak boleh dipengaruhi ye, die geram sangat sebab biasa kalau pergi tempat mandi-manda memang suka terjun..kat kolam air panas pun die nak buat jugak dengan harapan lemak di perut mencair dengan jayanya :P

kolam ketiga kitorang berhenti..yang ni memang mampu la emy berendam.
Ambik khasiat supaya buang toksin yang tak baik dalam badan dan mudah-mudahan kulit terawat dengan cantikk! shine shineee 

muka shiny la mengewap dengan air panas

yeayhhhh..wefie..kitorang pergi berenam ;)

Sebelum ni emy pernah ke kolam air panas di Bemban, Melaka masa belajar dulu. Tapi kalau nak dibandingkan di Ulu Legong ni bersih pastu tak de asap rokok, kalau di Bemban tu pengalaman tak best masa kita dok berendam..menikmati wap aroma panas, masuk sekali ngan asap rokok..tak best kan. Tu lama dulu, masa belajar mungkin 6 tahun lepas. Mungkin sekarang dah lebih elok, rakyat marhaen di Malaysia dah sedar kan rokok is dangerous! cakap camni sebab kekasih hati dah berhenti rokok.haha..macam dia sorang tu leh mewakili perokok tegar di Malaysia ni kan.

Masa kitorang ni pergi, bukan cuti sekolah tapi hanya cuti hujung minggu alhamdulillah tak ramai orang, tak la lengang sangat tapi agak selesa la dengan our own space kan. Tempat nya besar, tandas pun bersih..Masa pergi tandas, boleh nampak ada banyak kedai makan dan jugak gerai kecil.  Yang penting pada emy adalah air mineral supaya tak terhidrasi pastu dok sakit kepala, objektif untuk lebih sihat lepas balik dari kolam air panas tak berjaya la. Takmo la camtu kann..Dan cuaca sekarang memang memerlukan kita minum banyak air masak kan. please pleasee..take not about this, mencegah lebih baik kan ;)


Gambar pengantin lama je ada *lovelove*


 Thanks for reading! 

Rezeki di pagi hari.

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...


Di penghujung malam ni baru nak story mory pasal awal pagi tadi.  Bukan apa, sangat sibuk dan penat melayan "rezeki yang datang".

Cerita nya macam ni, minggu lepas emy bagi green light untuk encik suami bela kucing. Sejak balik dari Lubnan, encik suami dok minta la nak bela kucing sebab die jadi rindu ngan kucing dibela nya kat sana, emy tak setuju sebab emy tak suka bulus =_= pastu trauma lagi dengan apa yang jadi pada Ryan (pet yang pertama)..saat kita betol2 sayang,die menghilang..bila emy kt sarawak baru die balik,waktu tu emy dah tak mampu jaga die dh..dok kat kampung abah je jaga sekarang.  Bagi persetujuan kat encik suami sebab rasa rumah macam kosong..hikhik..encik suami dah masuk keje, jadi banyak lagi masa terluang emy setelah tolak masa mengemas rumah, masak, cuci baju, cuci pinggan,mop lantai..banyak masa lagi sebab duduk kat rumah bertiga je ngan adik lelaki emy sorang tu.

Bila dah green light, weols pun sesama mencari kucing dan emy tetapkan ianya masih anak. Encik suami setuju aje. Pastu encik suami nak order dengan kawan die, jenis kucing mecon katanya (sory, emy kenal jenis parsi je..) harga RM300 kalau sepasang RM650.Emmm..and i say NO NO NO. Kita nak berkasih sayang dengan makhluk Allah kesayangan Nabi Muhammad s.a.w ni jadi tak perlu la memilih rupa kan. Emy pn memang niat baik-baik nak tolong kucing yang kesusahan. Encik suami pun cancel dgn kawan die..ehem ehemm..nampak tak kuasa wanita di situ :p hehe tq encik suami sebab faham niat sebenar kita..*lovelove*

Setelah puas tanya orang, minta adik tengokkan kot ada ternampak kucing terbiar minta bawa balik.  Takada juga.  Takpela emy bersabar je..yang terbaik datang lambat pun tak pe..Relax je tunggu.  Alhamdulillah pagi tadi ada kawan nak turun kerja ternampak dua ekor anak kucing yang tak dipedulikan..seekor nampak comot dan sakit. Terus die mesej emy katanya otw dia ke tempat kerja, die singgah hantar kucing..Alhamdulillah, tak ready apa pun. Time tu pukul 6.30..terima je la dan sambut ia sebagai rezeki. 

Mula-mula dapat kucing dua ekor tu, susah nak pegang sebab tak biasa dengan emy dan suami lagi. Habis kotor baju, nak mandikan pun susah plus emy dan suami takde pengalaman tangani kucing terbiar ni.  Masakla ikan rebus seekor..Bergaduh..tak nak share pinggan, maka asingkan pinggan. Sebelum encik suami pergi kerja dia janji nak belikan makanan kucing dan pasir.

Dalam pukul10 pagi encik suami balik hantar makanan dan pasir.  Dan sebelum tu, seekor yang nampak sakit tu terberak kat ruang tamu..sokseksoksek la emy bersihkan. Tak biasa handle kucing, sekali dapat task yang tough gitewww..but alhamdulillah everything is okay!

Itula yang emy anggap rezeki di pagi hari ;)
Seharian penat dengan bermacam ragam kucing-kucing tu, syukur jugak senang nak latih dorang kenal pasir, tu yang paling penting okay. Pastu yang sekor tak sihat tu hampir tujuh kali berak dan cara dia guna pasir pun tak berapa efisien lagi maksudnya masih kotor tepi-tepi tu..Takpela baru first day dan i is semput. Tak biasaaaaaaa =_=

Kelabu ni diberi nama Bebo sempena nama manja Kareena Kapoor, seba ianya lincah dan nakal..aummmm!


yang ni pasif dan kelihatan sakit, sabar ye nanti kita gi klinik tau
Diberi nama Michiko sebab ianya manja.

Ingatkan yang Michiko ni tak berapa aktif rupanya dua2 ni sama naik je kalau bab bermanja, emy ni pulak digomol nya.  Siap la, nanti emy berani sket ngan engkorang ni, konfem kena gomol habis-habisan. haha..emy ni tak berani/penggeli ngan bulus jadi sebab nak biasakan diri emy redha dan diam je la deols nak geli-geli tauuu.  Kesian pun ada, Michiko dan Bebo ni macam lama tak dapat kasih sayang ibu, bila emy dan suami jadi tuan deols ni, kemain seronok. Emy kalau dok kat sofa tu, mesti salah sekor akan datang, deols takleh dok dekat nanti gaduh..jadi kalau Bebo kat riba emy si Michiko ni tgk je la kalau Michiko kat riba emy, si Bebo ni main sorang-sorang pulak.  Apapun, seronok dengan kehadiran si bulus yang comel ni. Doakan si Michiko cpt sihat dan aktif dan Allah permudahkan emy dan suami untuk menjaga deols yang comel ini dengan baik.


Thansk for reading!

Bustel,Masbro dan Shah!

Bismillahirrahmanirrahim...As salam..



Dua bulan yang lepas iols ni sangat-sangat mendesak encik suami bawa berjalan ke Melaka. Sebenarnya dah lama sangat teringin nak gi jalan-jalan ke Melaka sebagai pelancong serta mengimbau segala kenangan memori terindah semasa belajar di IPG KPM pada tahun 2007 - 2012. Makanya,time tu encik suami ada masa la sekejap nak melayan kerenah puan isterinya ni. Disebabkan encik suami jugak dah pindah ke kem Mindef Kuala Lumpur jadi dekat la sikit nak ke Melaka kan.


Memandangkan weols akan bermalam, weols pun survey la hotel-hotel penginapan di Melaka.  Sempat survey dan boleh la story mory kat sini ye.  Okey, tempat pertama yang di suggest oleh kawan encik suami yang memang orang Melaka ialah di Bustel.  Apa??? Bustel??? haaa..ye diknon makcik pakcik bustel tu maksudnya BUS HOTEL eh HOTEL DALAM BUS K apa camtu la cerita la.  Yela, ianya adalah bas yang terpakai dan diguna sebagai hotel yang memang sebijik dalam tu macam hotel.  Amacam??? inginkan kelainan keunikkan boleh la check in sini.  Harga standard rasanya masa weols pergi tu harganya RM80, betol-betol menghadap pantai jadi malam-malam boleh lepak kat luar. Meskipun ia jauh sikit dari jalan utama, jangan risau sebab tempat makan berderet..pilih je nak makan apa.  Hotel ni sesuai la kalau datang dengan kawan-kawan, backpakers, dengan keluarga pun sesuai..sebab ianya sangat santai pastu nak gi kedai makan pun dekat..nanti boleh lepak mengadap pantai sambil berborak! 











Satu lagi tempat yang emy survey adalah di Masbro Village! Pernah dengar pasal tempat penginapan mirip di Australia dan menampakkan pemandangan oversea.  Apalagi dah sampai ke Melaka weols pun cari la.Bila sampai tu, Ya Allah cantiknya.  Tengok kawasan Masbro Village yang bersih, cantik dan mencipta satu pemandangan yang lain, padahal ianya di kawasan tepi jalan.  Pastu ada semua kemudahan untuk penginap, cukup lengkap seperti rumah.  Tapi memandangkan harga RM280 untuk satu malam, weols pun chaw la ke tempat lain.  Bukan apa, emy ngan suami nak stay satu malam aje jadi terasa macam mahal la pulak, lagipun bermalam kejap je. Lagi satu harga RM280 tu akan sangat berbaloi kalau pergi ramai, sebab ianya boleh memuatkan hingga 6 -8 orang. Berbaloi la kalau gi ramai-ramai kan. Kalau gi dua orang je, rasa rugi lak sebab rumahnya besar. Masbro Village ni terletak di tepi jalan di Paya Rumput, Melaka.Macam takleh bajet je lalu jalan tu eh ada seketul hotel yang cantik kat situ.  Kawasannya kelihatan sangat privacy..sangat recommended la kalau pergi bawa keluarga datang sini ;)

















Emy pilih tempat untuk menginap satu malam yang lain. Iaitu Shah Beach Resort yang bercorak tradisional. Haa..nampak tak jiwa Melayu tradisional ni kuat.hehe. Harga kat situ tak ingat pulak,tapi rasanya lebih kurang RM100 - RM120 memang taknak pilih yang mahal sebab takdok bilik sangat, banyak masa abis berjalan gi bandar hilir dan naik cruise. Resort tu memang cantik, tapi sayangnya masa weols pergi tu sibuk dok renovation, pastu restorannya tu berhabuk..ye, sangat. macam takde orang nak kemas. Time tu jugak weols berdua je yang makan kat situ masa tengahari. Harga asam pedas untuk sorang makan RM14 , harga berbaloi dengan rasa, memang sedap. Mungkin berhabuk sebab ada orang tengah buat renovation kot, think positive okayyyyy!


Emy duduk rumah sini
teruja tang tingkap. Rumah Melayu Lama di Melaka

 melepak kat tepi pantai



kawasan untuk bilik dorm

semua gambar ihsan dari Google, hard disk tertinggal..huhu



Thanks for reading!

Ez Shape Ogawa.

As salam wb.b.t

Happy sundayy! Sebelum ni banyak kali juga ajak encik suami bawa pergi joging kat tasik ke taman ke..sebab dah jadi rutin amalan mulia sejak berada di Sarawak lagi kalau ahad je mesti g bandar ke trek joging.  Kengkonon menjaga kesihatan yang bukan mitos legenda lagi ye awak awak...Emy ni bab bersukan memang ke laut gamaknyaa, xsuka tapi kalau just riadah rekreasi macam joging..skipingg..hiking..mesti suka..pasni nak ajak suami panjat Broga Hill laaa..verangaan je la dulu kannn

Pada suatu petang yang indaahhh. Taraaa..encik suami bawa balik sejibikk segedabakk gergasi iniii..Ianya adalah ez Shape dari Ogawa *love eyes*



Fungsinya adalah utk membakar kalori melalui gegaran.
okey, gegarannya sangat kuat okey, halus terasa di setiap otot sendi gitewww~


Harga?? ni part best la sebab kitorang dapat harga yang sangat murah dan berpatutan. Ianya adalah barang secondhand dijual dari kawan encik suami yang berpindah ke rumah baru. Jadi die jual harga kawan plus kawan baik jadi harga sedara gitew gitew pulak. Berpatutan la sebab ianya dari jenama yang femes pastu dia punya function memang macam baru, takde terjejas pun..cuma rupanya je ada terjejas, tersopek sket belah kanan dan langsung tak jejaskan weols untuk membakar kalori di situ.. 

Alhamdulillah la, kira rezeki juga sebab kondisi kesihatan encik suami ni perlukan dia ada rutin senaman yang konsisten. Dia ada cakap nak aktif gi gym balik,emy pun laju je..nak ikutttt! bukan apa sedar diri lemak banyak menempel dah nii. Tapi syukur la bila encik suami beli ni, senang la nak exercise sendiri kat rumah secara bebas dan selesa. Encik suami sengaja letak dalam bilik utama iaitu bilik weols, sebab nak exercise sambil kena econ..ceesss~~

Bulan Mac, emy perasan ada loss weigt la dalam 3kg sebab emy diet tak makan nasi, lebihkan protein. Nak kata diet atkins xleh juga sebab banyak cheat la, makan jugak nasi sikit2 kat sekolah. Bila balik dok dengan suami ni, kita masak sedap sedap la kan, yela nak bagi laki makan mesti hok TerSEDAP di duniaa kann. Sekali ngan kita la dok terjebak makann. sobbssss! tak pe tak pe..lepas ni ez shape akan menjadi teman karib, buat 3x sesi dalam satu hari, 10minit persesi. 




Emy dh try 2x..memang syok, bergetar sampai ke tulang cuma ianya takla berpeluh sangat tapi ada la jugak berpeluh, beza kalau kita jogingg,laju peluh turun. Mungkin sebab awal2, xpun tak mesra ngam lemak emy lagi kot :P Tapi ada la dok rasa sakit macam keras kt bahagian peha dan perut. Haa..tengah membako kalori ler tuu..kita bako kita bako yerr. Kalau encik suami buat, berpeluh satu badan..sikit lagi perut muncitt nak nampak bentuk sixpax..hehe, kena bagi pujian supaya die rajin, ye dopp????




Thanks for reading! ;)

Random.

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Errr..apa nak story mory ni yek, lama tak menaip jadi janggal pulak..hihi..yo o o je la kan :P okey, akceli emy baru je baik demam dengan batuk yang masih bersisa..Ya Allah peritnya batuk lama-lama ni..nak makan ubat tak suka jadi emy try la bermacam mitos petua tips batuk ni..Antaranya :
 1.aiskrim vanilla - tahan sikit drp batuk + panas badan, jadi makin berkurang..cuma batuk belom totally hilang lagi
2. limau nipis campur kicap cap kipas udang sesudu sekali makan - emy ni ada ketidakserasian pd limau, asal makan je cepat la lapar, adess, baru je loss kg skg rasa naik balik pulak..tapi bila amalkan ni..nothing happen =_=

ada petua lain lagi??

0key next, kalau sesiapa follow ig emy iaitu emieysandra - i is jarang update personal activity kt fb, di ig manyakk ;) dpt tengok la emy punya location banyak di area KL/semenanjung..kalau dulu musim cuti sekolah je baru dapat ngedate location sini kan. Sebabnya, emy ambik cuti separuh gaji disebabkan encik suami tak sihat. Kenapa dengan encik suami? tak gheti nak habaq lagi sebab emy xbape arif dlm ilmu biologi, nak habaq takut salah pi putaq ceghita kang satgi. Pendek ceghita its about area bahu encik suami. Doa2 kan supaya ia cepat baik dan dipermudahkan ye! 

Sesiapa yang tak tahu cuti separuh gaji tu wujud dalam pekeliling perkhidmatan awam.
Pi study balik naaa, penjawat awam la ;)

Kemungkinan besar, emy akan teruskan dengan cuti tanpa gaji sekiranya eg pertukaran guru masih tidak meluluskan emy stay dekat dengan tempat suami.

Apa? tak bagus? tak elok? tak sabar? semangat tak kuat?
Hanya orang yang melalui nya akan faham.
#i proud be a teacher
#i love my job
tapi 
#family comes first
ada banyak maksud di sebalik semua tu
biarlah emy dan keluarga sahaja yang tahu ;)

Okey next..pejam celik dah sebulan emy di rumah menjaga suami dan juga menjadi surirumah sepenuh masa *love* *love*

Alhamdulillah..seronok dan bahagia sangat. Terasa macam pengantin baru..wow wow.. sebabnya encik suami baru juga dapat kuarters, memang tunggu emy balik untuk menjadi penyeri..gitewww, xlah maksudnya emy yang kemaskan dan ceriakan rumah ni.  Kalau harapkan dia, ofcos la jadi rumah bujang..bila ada emy..baru la nampak rumah orang kawen. Alhamdulillah..alhamdulillahhh.. bangun pagi fikir nak masak apa untuk suami, masak..kemas rumah..masak tengahari..kemas dapur..kadang-kadang keluar sekejap beli barang..kalau tak, just duduk rumah je la. 

Sebab feeling pengantin baru jugak selama tiga tahun lebih berkahwin, emy dan suami sentiasa berjauhan..walaupun nampak emy selalu balik dan bercuti itu adalah effort dari encik suami yang fikir weols jarang luang masa, bila jumpa je mesti buat something yang interesting. Padahal selama tiga tahun emy kat sana, tiga bulan pernah tak jumpa sebab encik suami pergi kursus..encik suami buat latihan,pastu encik suami pergi Lubnan hampir 6 bulan tak jumpa,sedih sangat saat tu..now, no more fly alone..will be together gether dah pasni..in sha Allah ;)

Doakan supaya perjalanan hidup kami dipermudahkannn! *love*


Ada lagi nak ceta ni..ish ish..makin berjela pulak..sape rajin baca tu mekasih laa..
Masa balik sini, encik suami warded jadi kelam kelibut emy balik tinggalkan banyak barang kat sana..now i is so sad mengenangkan barang-barang kat sana.  Terutamanya hard disk.  Selain bahan kerja, gambar-gambar kenangan pun banyak dalam tu. Sebab tu sekarang baru bukak laptop encik suami, mesti dok pikir hard disk dengan laptop sendiri kat sana tuu *mukasedih* 

Tengah tunggu encik suami sihat betol-betol baru nak g ambik barang kat sana sambil selesaikan beberapa perkara. Dok teringat kat shawl, jenuh kumpul semua kaler shawl..last, tak bawa satu pun, nasib boleh pesan kt kawan wt balik 3helai..now dh bosan nak pakai.huhu..nak beli pun terpikir kaler tu dah ada..kaler ni dh ada, sabar la je la sikit masa lagi.

Moga-moga keputusan pertukaran memberi sinar bahagia untuk emy dan suami, boleh gi angkut semua barang wt balik sini ;)) Doakan..tau tauu!!

Thanks for reading!