Gadis dan Bunga Prasekolah

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Pagi tadi keluar ke bandar untuk sarapan.  Balik je sarapan, dapat berita sedih.  Eg tukar masih tidak diluluskan.  Ya Allah, besarnya dugaan Mu. Takpela, emy akan menanti dengan sabar dan tabah hikmah di sebalik dugaanMu selama ini.  

Jadi cikgu adalah cita-cita emy, tapi berjauhan dengan suami bukan impian seorang isteri. Semoga semuanya ini akan cepat berakhir dan emy akan bersama encik suami seperti suami isteri yang lain :(


Okey, cerita pasal tugas, emy baru je upload video budak2 emy ni menari. haha, comel kot dorang ni menari.  Kena ingat ni tau, budak2 kalau menari..betol pun comel, kalau salah lagi la comell.hahaha emy sendiri pun banyak kali tengok video ni.  Hari ni, internet macam laju sket, maka terus upload ke youtube. Sesape yang ada akaun youtube, boleh la subscribe channel emy, iatu eysandra89.


Masa menari ni, xguna audio dalam laptop sebab problem salah save format video karaoke pulak, xde suara jadi budak2 dah biasa hafal lagu memang tak dapat menari la. ya..ya..my fault sebab tak rehearsel betol2 sehari sebelum.  Maka, guna lagu dalam fon kawan..last2..tutt tuuttt! lowbat ekawwwwww sian budak2 tak dapat habiskan part last. Terkilan sebab fikir dorang yang semangat berlatih.  Ada tiga lagu iaitu Gadis dan Bunga, Lagu Sedih dan Sakitnya tuh di Sini <-- i="">video hilang pulak yang ni
. Jemput la tengok video budak2 comel yang tak reti nak senyum ni. hehe. Boleh tengok youtube di sidebar, ada beberapa video emy upload dulu-dulu yang entah hape-hape tu :P


Sekian.
Terima kasih kerana sudi baca!

Percutian ke Bali Part 4 ending~

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Okey, ni part last dah. Yippi, berjaya gak siapkan travelog ke Bali ni. Last ni nak cite pasal dua destinasi menarik, pastu sesi menyopping sakan la untuk mencari buah tangan bawa balik. Destinasi pertama ke Danau Beratan Bedugul. Bayaran masuk rp30 000.



Yang menarik sini..temple nya yang berbentuk unik dan menarik.
Menarik yang banyak dan  bertingkat-tingkat menjadi daya tarikan pelancong, tambah pula dengan pemandangan alam yang indah.

Sesi bergambar berlatarbelakang pemandangan temple Bedugul ni.

Danau Beratan Bedugul ni di kawasan tinggi, ada tasik pula tu. 
Memang view sangat cantik!

Masa datang ni, hujan gerimis, terus pak supir kitorang keluarkan payung, bagus kann. dan ofcos la a lady sorang ni yang dok berpayung. encik suami dan sepupu waktu tu x heran pun.


Masa dalam perjalanan balik, supir bawa kitorang singgah di kedai tepi-tepi jalan. Banyak cenderamata boleh dibeli di sini jugak.  Tapi kalau macam emy, beli sikit-sikit. Sini sikit, jumpa tempat lain nanti beli lagi sikit.  Sebab tak sempat nak compare harga kan.


sini ada jual macam2 jenis keropok, kerepek bayam pun ada. Sedap, oh popeye!

Encik suami sedang bersesi runding harga, i is bersesi mengunyah krup krap krup krap :P



haa..sini jumpa lagi kopi-kopi bermacam perisa. Harga pun agak murah berbanding di Alam Bali dalam entri ni. Kerepek bayam tak lepas hokayyy~

Seterusnya singgah di tempat makan pula.  Restoran style buffet, lupa dah harga maybe dalam rp120 000 sorang camtu la. 



Next, ke Tanah Lot. Bayaran masuk juga rp30 000



Masa ni, emy hampir terjatuh..emm, tersadung sikit. Nasib baik, sempat balance kan badan dan pegang tali. huh!



husband and wife!


Test gelang.  Di Tanah Lot, ada banyak kedai untuk kita shopping barangan cenderamata jugak.



Masa datang bulan Mac. Pemandangan belakang yang cantik kan.

Boleh dilihat, orang ramai-ramai kat bawah tu.  Memang kita boleh ke sana, harung air sebab air memang sampai tumit kalau tinggi pun tak la sampai ke lutut. Emy ada turun jugak, pastu ada orang promosi untuk tengok ular hikmat la konon nya, sebabnya inkuiri ingin tahu yang kuar, bayar pun rp2000 je emy dan suami masuk la ke gua kecil tu dan ada penjaga ular tu. Ada ambik gambar guna flash dalam gua dan tak jelas sangat, keluar je dari gua tu encik suami cakap tu ular air je.hihi. wallahualam. 




Semua pakat dok borong t shirt, cari saiz mak abah adik la pakcik la. Dan harga baju pun murah kalau convert ke RM, dari harga rp15 000 hingga la ke rp70 000, bergantung pada jenis kain tebal or nipis la. Emy ngan encik suami dah banyak borong masa datang kali pertama untuk dihadiahkan pada ahli keluarga. Yang bestnya, sini boleh guna credit card. Dan emy memang aktifkan credit card untuk luar negara sebelum datang sini.  Bukan apa, tempat orang in case ada emergency ke apa.  Duit yang ditukar pun takut tak cukup sebab tak reti nak anggar kan. Sebelum bayar pun kena tanya berapa caj interest yang diambik. Kalau 0 interest memang emy guna credit card la sebab cash boleh simpan untuk hal lain lagi.  Risau tak cukup duit kalau dok tmpat orang.


ni antara tempat yang emy boleh suggest kan kalau nak beli cenderamata, Agung Bali. Harga agak murah, banyak pilihan dan kalau guna credit card tiada caj, zero. 


Untuk anggaran kasar bagi percutian bajet ke Bali, RM3000 dah lepas. Cari tiket promosi, hotel 2 bintang RM60 satu malam pn dah amat selesa kat sana, nak gerak sendiri boleh sewa motor@kereta.  Pelancong omputih emy tengok ramai guna motor sambil bawa map mungkin dorang rasa gembira taksub kot bile kulit dorang putih tu kemerahan, heh boleh?? :p

Kalau taknak pening-pening tengok map cari jalan nak berkomunikasi dengan bahasa orang sana lagi nak tanya jalan, senang ambik cari pak supir macam emy tu RM110/per day memang termasuk minyak dan parking dorang, tambah lagi supir tu boleh kita runding dengan orang2 sana,yang penting kita jalin hubungan yang baik dengan supir tu. Bab makan nanti request la ng supir bawa tempat2 biasa je, pastu tanya siap2 rate harga makan kat tempat yang nak dibawa tu.  Emy dah terkena, dibawa ke Jimbaran..pehh nak nangis rasa makan dinner dengan harga hampir cecah rm300, padahal lauk dan makanan yang di order adalah biasa-biasa sahaja. Pastu kan banyak berjalan, cepat penat antara waktu makan utama tu bawa la dari Malaysia roti k, biskut, kerepek. Boleh bawa bekal masa berjalan dan makan je dalam kereta, sebab nak pergi ke satu tempat ke satu tempat tu agak jauh sebenarnya. Ni boleh dikira tips kan, hehe. 

Sebelum membeli jugak kena pikir lama sikit, ambik masa convert harga Indonesia Rupiah ke Ringgit Malaysia. Kalau gerai-gerai biasa boleh tawar2 harga atau mintak free gift. Tawar sampai boleh.  Tapi, kalau peniaga jalanan yang biasa jalan sorang2 bawak keychain tu, jangan mula tegur.  Kalau dah tegur, memang die takkan lepaskan kita sampai la kita beli barangan yang die jual. Melainkan kita ada niat nak tolong nak sedekah, boleh la. Bali ni, semua orang sibuk mencari duit sebab tumpuan dorang pada pelancong yang datang.  Kalau dalam perjalanan nak ke satu tempat ke satu tempat tu memang dipenuhi dengan van/kereta/bas yang membawa pelancong. 




Dah habis berjalan..adalah sesi merehatkan diri. 



Masa ni baru balik dari spa. So, fresh. Bergambar di salah satu sudut depan pintu masuk Bakung Sari Resort and Spa


Kawan-kawan ramai melepak dan mandi di swimming pool. 
Luas, bersih dan pemandangan alam yang cantik di sekelilingnya.


Sarapan adalah termasuk dalam pakej penginapan. 


Sekian sajalah kisah percutian ke Bali. Alhamdulillah, dua kali pergi emy memang seronok sangat kat sana. Dan Bali adalam tempat pertama luar negara yang agak jauh emy pergi, selain dari Brunei la kan. Bali tu indah dan sangat sesuai sebagai tempat berbulan madu sebab ia mengaktifkan aura tenang damai dan cinta. 



Terima kasih kerana sudi baca! 

 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Entri berkaitan<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

                                               Checklist Persediaan ke Bali
                                               Bali Mac 2015
                                               Percutian ke Bali Part 1
                                               Percutian ke Bali Part 2
                                               Percutian ke Bali Part 3
                                               Percutian ke Bali Part 4 - ending~

Aku Terjebak! Jaga baik-baik

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Siapa yang tak kenal dengan tagline "jaga baik-baik..manja qasehhh". Iklan cerita Akulah Balqis, keluar la Maria Farida. Haaa..iols dulu meng-kecam abis tagline ni. Ape daaa kan. Sekali terjebak daaaa. Tu orang cakap jangan nak kecam sangat nanti fall in love =_=


Okey, ceritanya camni.  Emy dah lama tak ambik colagen. Sebelum ni pernah try Ferwhite colagen 1jar, hasilnya okey dan puas hati, Radiance Signature pun pernah try dan tak lama lepas tu try pulak colagen Aura white yang ada 15x stemcell yang tengah femes masa tu. Minum tak sampai separuh jar, tinggal kat kampung sebab malas nak bawa naik flight..akhirnya bagi kat adik, jadi takleh nak cakap pasal hasilnya tapi rasanya sedap!  Lebih kurang setahun dah jugak tak ambik produk collagen lepas tu.


Lepas tragedi haritu emy macam rasa badan ni cepat penat asyik nak tidor, pastu selera makan naik rasa macam banyak sangat toksin. Kan produk colagen ada untuk detox. Pastu jerawat pun hilang kejap timbul..hilang sini timbul sana.  Jadi, terfikir la nak topup balik colagen dalam badan.


Sekarang ni, collagen muncul bagai cendawan yang tumbuh selepas hujan. amekaww, bagi pepatah lagi. Jadi, tak tau nak decide nak ambik yang mana.  Maka, iol pergi je kedai dan survey kat situ.  Kalau rasa-rasa salegirl nak berpoyoan sangat, memang terus keluar kedai baik pergi kedai lain.  Yela, i need more info sebelum membeli, hak sebagai pembeli. Survey punye survey, yang banyak dan tengah femes sekarang Aurawhite Gold terus terkenang Ayda Jebat yang cantik gebu gebas.  Dah masuk dalam list nak beli, pastu tertengok pula pada Manja Qaseh. Baca-baca sikit info pasal Manja Qaseh ni. 

Ada kandungan ekstrak mutiara, argan dan kolagen. 
  • Estrak mutiara :- mencerahkan kulit, menentang penuaan, melicin & menghaluskan kulit, menguatkan rambut.
  • Argan :- meneutralkan radikal bebas, merangsang oksigen dalam badan, meningkatkan keupayaan otak.
  • Kolagen :- menganjalkan kulit, menguatkan kuku & rambut.

Lebih meyakinkan dengan tindakan dan kandungan dalam Manja Qaseh :-

 1. (agen pelangsingan) ~L-carnitine,garnicia cambogia 

2. (Agen kecantikan ) ~Serbuk mutiara,argan,kolagen   

3. (Agen jagaan kewanitaan) ~peuraria mifirica,manjakani,serapat   

4. (Agen pembersihan / detox) ~green tea







Kelebihan Manja Qaseh

1. Manja Qaseh dapat mengembalikan keseriaan di wajah dengan cepat ~ Emy pakai BeautyCrum, say NO to kulit kusam.

2. Payudara akan menjadi montok serta menganjalkan terutama yang menyusukan anak ~ No komen.

3. Menyerlahkan keanggunan dari dalam ~ Rasa macam dah anggun, leh la menambah keanggunan lagi :p

4. Menyingkirkan toksin dari tubuh badan ~ haa..ni yang nak, moga mudah usaha nak turunkan berat badan, mintak-mintak dapat turun 2kg pun jadi la.

5. Manja Qaseh mampu mencerahkan kulit serta memelihara kehalusan kulit ~ Nak nak!

6.Menentang proses penuaan dengan pantas ~ Hari-hari dok marah budak di sekolah, wajib makan la ni, jangan la cepat tua.

7. Membentuk tubuh badan yang ideal ~ Harap dapat kawal selera makan yang membuak ni.

8. Menstabilkan kitaran haid serta Manja Qaseh dapat merawat masalah senggugut dan keputihan ~ Alhamdulillah period normal, takde keputihan cuma ada senggugut. Harap masa mooncome leh wat lex tanpa muka ketat semacam menahan sakit masa keje. 

9. Mengetatkan otot faraj selepas bersalin ~ No komen.

10. Manja Qaseh dapat menggalakkan kesuburan kaum wanita serta membantu mengurangkan masalah serangan kanser ~ Ni yang paling nak, sebab nak hamil semula pastu boleh kurangkan risau sebab de masalah ni kan.


Yang paling menarik emy untuk mencuba Manja Qaseh adalah sebab harganya yang agak murah, ianya perasa coklat dan mesti dibancuh dalam air panas.  Okey, emy ni selalu breakfast minum air panas jadi sangat sesuai la untuk ambik Manja Qaseh ni. Plus, susu anmum perisa coklat dah nak abis boleh ganti ngan Manja Qaseh la.  Dan, Manja Qaseh pun boleh jadi satu usaha untuk try pregnant lagi.


Okey, nak try dulu..kalau berkesan pada emy boleh la continue makan lagi.  Beli produk mahal-mahal pun, kalau tak ngam pada badan sia-sia jugak kan. Jangan lupa tagline kita 
"jaga baik-baik"


Terima kasih kerana sudi baca!

Percutian ke Bali Part 3

Bismillahirrahmanirrahim...As salam...

Seterusnya percutian ke Bali part 3 ni adalah banyak melibatkan aktiviti air dan pantai. Yang pergi kali kedua ambik supir yang sama je dengan masa yang pergi bulan Mac, maka jadual aktiviti lebih kurang sama la.  Hari kedua, dibawa ke Tanjung Benoa.  Boleh pilih pakej untuk aktiviti air. 



Nak pilih aktiviti yang ni pun boleh. Ada berani??



Duduk bersidang dulu pilih aktiviti apa.
Last-last, dorang pilih aktiviti yang sama macam emy dan suami ambik masa datang bulan Mac. Scuba diving, Glass bottom boat dan ke Turtle Island. Satu pakej, lupa dah berapa harga untuk seorang. Emy dan encik suami dah pernah ambik scuba diving, jadi weols dan akak yang ada anak kecik tak pergi untuk diving. Harga untuk diving rp700 000. Agak murah berbanding di negara kita tambahan lagi, tidak memerlukan lesen untuk buat aktiviti ini. Dengan harga tu, agak berbaloi la untuk merasai pengalaman scuba diving, kalau rasa minat sangat-sangat boleh la nak aply lesen kann. Harga untuk aktiviti Glass Bottom boat dan ke Turtle Island adalah rp200 000 seorang.



Alhamdulillah, dah ada pengalaman diving..cukuplah sekadar pengalaman.
Dah biasa bernafas di permukaan atas bumi bebas bergerak ke sana sini tapi bila turun ke bawah laut, Agak terhad pergerakan..terlebih bergerak tinggi tekanan dalam telinga, kena ingat tak boleh bernafas guna hidung mesti guna mulut dan mulut mesti mencengkam kuat alat pernafasan. huhh! cukupla sekali pengalaman. tapi kalau ditakdirkan hati tergerak lagi untuk mencuba..
iols no problem! will never say no to a great experience!



muka-muka excited nak bergerak ke tempat diving.
cuba la turun ke bawah dulu..baru tahuuuu


Mereka sedang menuju ke tempat diving, mungkin dalam 10 minit sampai.
pastu masa menyelam ke bawah laut kalau tak silap sedalam 5 meter dan selama 20-30minit.  Ikut ketahanan jugak, kalau tak tahan boleh request untuk naik. eh, camne nak cakap? haha..okeyh, sebelum turun kita akan di briefing dan diajar bahasa isyarat seperti nak naik, okey, tak okey dan ada air dalam telinga.



Lepas geng-geng diving siap salin baju, terus gerak untuk glass bottom boat dan sehaluan ke Turtles Island. Macam dalam pic di atas la Glass Bottom Boat. tengok ikan-ikan di bawah bot yang ada kaca di bawahnya. Pic di atas masa bulan Mac.


ready to go!


dah cukup semua...Aktiviti glass bottom boat di satu kawasan ikan agak banyak, boleh bagi roti supaya ikan datang.  Lepas tu gerak ke Turtle Island,


Sampai je, bot kena berhenti jauh dari jeti sebab waktu petang jadi air dah surut.
Encik suami yang gagah perkasa membajet suweet nak dukung puan isteri.

 
Dah dah segan kat orang, baik jalan sendiri. Rupanya sakit kalau berjalan tu sebab nanti terpijak kulit-kulit kerang or so whatever la. Lain kali aktiviti air baik pakai selipar jepun aje laa, sebab emy pakai kasut flat..kalau tak bukak kasut mesti banyak air penuh dalam kasut lak.


hai awak awak kecomelan alam 
Teringat kat Ryan :(



Masa datang bulan Mac, Emy memang takkan lepaskan peluang, sebab fikir sekali je datang tak sangka pulak datang kali kedua. Yang emy pegang tu kelawar. Makin dibuai-buai kelawar tu makin ia besarkan kepaknya tu. Jangan risau, selagi kita tak mengganas dengannya, ia pun tak mengganas ng kita, kan batman :p


Kalau jumpa mr.snake pun excited nak pegang.  Dulu pernah terlepas peluang nak pegang ular albino, sampai sekarang dok teringat. 


     
 Burung apa ntah, kesian. kena gari. Duduk macam patung cendana je.



eh, burung kenyalang ke tuuu. Encik suami turun ke sarang turle ni, ada satu tempat berbumbung tu untuk BIG turtle a.k.a turtle yang dah tua.




Ni masa datang bulan Mac, bersama sepupu encik suami.



yeahh..family potrait bersama kawan-kawan encik suami.




ni kalau turun ke tasik. Banyak turtle yang dah tua, dan besar. 
Pastu airnya agak berbau la dan menate2 ni tak gigit kaki kita pun, mesti dah cukup makan kan. Masa jalan-jalan sekitar ni, ada guide yang akan bawa kita pusing-pusing. Seeloknya bagi la tips untuk dorang, dan ada tabung amal untuk tempat ni jugak. Kira untuk beli makanan dan penjagaan tempat ni la. 


dah penat pusing-pusing boleh singgah gerai minum air kelapa atau mee pop (mee segera). Tapi, emy nak  nasihatkan kalau boleh tahan lapar tu, takyah la makan sana. mahaiiiii. Mee segera je pun.



Ni pintu depannya.  Bubyee..nak balik dah..



Seterusnya, destinasi kami ke Pantai Pendawa!
Nak masuk ke kawasan Pantai Pendawa bayar rp10 000 seorang.

family potrait dulu! cari lengan toklaki..jangan salah lengan sudaaa..
Abang baju putih belah kanan tu tu adalah supir weols, abang Rian namanya.  Muka nak sama ngan Zamani Slam, ka chingg! naik saham untuk pilih dia sebagai supir lagi. Uols pun okayhh!


sesi romantika! ahaa..laki bini yang pakai set maroon tu jarang-jarang jumpa, jadi mesti la nak bermanja lebihh :P


Masa datang bulan Mac. Pantai Pendawa ni antara salah satu pantai yang cantik di Bali.
Tempat emy dan suami bergambar tu atas bukit, kalau nak ke pantai kena turun, ada laluan.  Port bergambar femes kat situ, sebab nampak pemandangan pantai kebiruan dari atas.


Next destinastion, adalah Pantai Dreamland!

I is falling in love sangat dengan pantai ni.
Kalau nak masuk harga lebih kurang je dengan Pantai Pendawa kot,lupa dah.
Tapi, kena park kereta jauh sket pastu naik mini bas dalam tiga minit camtu baru sampai ke Pantai Dreamland. Sini ombak besar dan ada beberapa orang bawa papan luncur. Haihh..dah feeling Hawaii ni.  Sayangnya, gambar tak ambik sangat masa tu. 



Tak sempat snap masa ombak besar.
Sibuk fefeeling ombak rindu la sangattt.


Serius, waktu ni iols punye happy tahap maksimum. Encik suami pun tak dapat kawal dah. Iols dok main ombak, dancing dancing kat situ. Tak tahu nak cakap camne rasa happy dan taksub tu kalau dah sampai boleh layan perasaan cenggitu tanpa peduli orang tengok ke ape. Tapi memang tak la, semua orang buat hal masing-masing.  Pantai ni indah sangat, sebab tu dinamakan Dreamland kot. 




Next...ke Uluwatu!
Nak masuk kena bayar rp30 000 di pintu masuk.


with the gangg

Lepas bayar tiket, kena ikat kain kuning kat pinggang.
tapiiiii...pada yang pakai kain atau seluar yang tak cukup melepasi bawah lutut kena pakai kain purple pulak macam sepupu ni pakai, seluar yang dia pakai betol-betol atas lutut. Cer balik KL pakai cenggitu masa jalan weyhh. muahaahaa


nampak tak macam garisan belakang tu, sebenarnya ia adalah laluan pejalan kaki dan ramai berjalan ke sana.  Jauh. Masa nampak je terus terpikir macam Tembok Besar China. Macam weols je tak pergi sebab sayang lemaks arr jauh kowttt


 jiwang jap

Bergambar dengan pak supir, Abang Rian.
Dua kali ambik servis dengannya, memang takde rungutan ;)



Subhanallah. Kat sini boleh layan perasaan menikmati dan mensyukuri keindahan alam ciptaanMU.



Semua orang buat hal masing-masing, makanya sendirian selfie la jawabnyaa donggg!



Waktu ni dah nak pukul 6.00petang dan tarian kecak akan diadakan.
Ramai-ramai ni dok tunggu nak tengok tarian kecak.
Tapi weols decide malas nak tunggu.
Kalau nak tengok kecak dance rp100 000 untuk seorang.
Rasanya tak perlu la. Badan dah penat, semua letih. Balik je.

Sekian dulu episod percutian romantika kali ini ;)


Terima kasih kerana sudi baca!

 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Entri berkaitan<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

                                               Checklist Persediaan ke Bali
                                               Bali Mac 2015
                                               Percutian ke Bali Part 1
                                               Percutian ke Bali Part 2
                                               Percutian ke Bali Part 3
                                               Percutian ke Bali Part 4 - ending~